Betonozás Szentendre, Budakalász Pomáz

Betonozás

(betonozás alapozás sávalap vagy pontalap készítés, Szentendre, Budakalász Pomáz)

A betonozási munkák során az első legfontosabb dolog a kőműves csapat részéről a megfelelő, minőségi zsaluzat létrehozása. Amennyiben ezt rosszul kivitelezi a vállalkozó, később nagyobb gondok is akadhatnak. Szintén kiemelten fontos a megfelelő terhelésre, megfelelő betonalap létrehozása. Túl szabad tervezni, de alul sosem. Ezen áll vagy bukik (omlik össze) a házunk. Ez az a pont, ahol sem a vasalaton sem a minőségi betonmunkán nem szabad spórolni, sőt tilos!

Zsaluzás

Már maga zsaluzatok kiépítési is kell szakértelmet / tapasztalatot igényel: fontos, hogy statikailag megfelelő szerkezet jöjjön létre a betonozás végtermékeként. Amely egymással együtt mozog nem képes külön-külön a későbbiekben megsüllyedni, megrepedni. Ezért a zsaluzat elkészülte után fontos, hogy maga a beton is egyben legyen kiöntve és a betonban lévő vasszerkezet összefogja a teljes elemet: ez biztosítja ugyanis annak együttes mozgását. Mert minden mozog! Valamennyit egy felépült ház is, erre érdemes felkészülni: valamennyit minden ház megsüllyed, valamennyit minden ház mozog egy-egy irányba. Amennyiben az alapok jók, ebből semmilyen komolyabb probléma nem származhat. Kivételt képez egy földrengés amelyre azért nem szoktak sem a tervezők, sem a kivitelezők a szokásosnál és az elvárt szabályozásnál jobban túltervezni.

Milyen kőműves csapatot válasszunk betonozási munkákhoz?

Elsődleges szempont a tapasztalat és a tudás, persze ha generálkivitelezőn keresztül történik a kiválasztás, akkor ebben megrendelői felelősség valamelyest kisebb, hiszen éppen a fővállalkozó az aki szakmai szempontokon választja ki az egyes alvállalkozókat, brigádokat. Amennyiben pedig mi választjuk ki legyünk körültekintőek, hiszen a házunkat bízzuk rá egy elsőre idegen csapatra és a házunkat nem pár évre építettjük fel vagy bővítjük ki. A szakmában pedig elég sok rossz tapasztalatot hallani. Ilyen vicces történet, amikor a kőműves brigád a terv alapján dolgozott és még az észaj jelet is kibetonozta.